Taal
Hoe ontdek jij de kracht van taal om de wereld te begrijpen?
Bij LenS staat taal- en leesonderwijs in samenhang centraal, een uitgangspunt dat naadloos aansluit bij de nieuwe kerndoelen voor de Nederlandse taal. Taal is dé sleutel om de wereld te begrijpen. Hoe kun je jouw leerlingen helpen deze kracht van taal te ontdekken?
We ondersteunen je bij het geïntegreerd aanbieden van vaardigheden zoals lezen, schrijven luisteren en spreken. Hiermee creëer je een krachtige leeromgeving waarin betekenisvol leren en kennisuitbreiding hand in hand gaan. Dit maakt leren niet alleen betekenisvoller en boeiender, maar motiveert ook leerlingen en bevordert écht betrokken onderwijs.
Ga met ons in gesprek om te ontdekken hoe je krachtig taalonderwijs in samenhang vorm kunt geven in de praktijk.
Leesbegrip
Hoe zorg jij ervoor dat jouw leerlingen écht begrijpen wat ze lezen?
Lezen met begrip is heel complex en vergt verschillende vaardigheden. Om een tekst goed te begrijpen, hebben leerlingen kennis van de wereld nodig, een ruime woordenschat en het vermogen om verschillende soorten teksten en taal te begrijpen. Daarnaast is het belangrijk dat leerlingen inzicht krijgen in hun eigen leesvaardigheden en weten welke strategieën ze kunnen toepassen tijdens het lezen.
Ook vloeiend kunnen lezen, gemotiveerd zijn om te lezen en plezier hebben in het lezen spelen een grote rol bij leesbegrip. Daarom is het belangrijk om je leerlingen toegang te geven tot gevarieerde boeken en rijke teksten in een betekenisvolle en contextrijke leeromgeving.
LenS helpt je om lezen toegankelijk en plezierig te maken in jouw klas. Wij bieden praktische ondersteuning die jouw leerlingen helpt om te groeien in hun leesvaardigheid.
Leestip
In dit artikel lees je hoe je close reading als methodiek kunt toepassen bij het realiseren van taal en lezen in samenhang.
Taalstimulering
Hoe maak jij van taal een springplank naar meer kansen voor elk kind in je klas?
LenS helpt scholen om taalonderwijs niet alleen betekenisvol, maar ook toegankelijk te maken, zodat alle kinderen de kans krijgen om hun potentieel te benutten.
Gerichte taalstimulering is belangrijk om kinderen met een risico op onderwijsachterstand meer kansen te bieden. Het draait om praktische dingen zoals hoge verwachtingen hebben, zorgen voor een duidelijk en uitdagend taalaanbod en extra aandacht geven aan woordenschat, begrijpend luisteren en lezen, kennisopbouw en vooral leesplezier.
Schrijfvaardigheid
Hoe maak jij van schrijven een middel om leerlingen te laten groeien en hun blik op de wereld te verbreden?
Schrijven is zoveel meer dan woorden op papier zetten. Het is een proces waarin kinderen leren hun gedachten te ordenen, ideeën te verzamelen en deze om te zetten in duidelijke zinnen. Bij LenS helpen we scholen om dit proces inzichtelijk en uitdagend te maken. Leerlingen ontdekken stap voor stap hoe ze hun boodschap kunnen afstemmen op hun doel en publiek, hoe ze genre- en structuurkenmerken effectief gebruiken en hoe ze hun eigen stem in schrijven kunnen ontwikkelen.
Door dit proces leren kinderen niet alleen beter communiceren, maar ontdekken ze ook hoe schrijven een middel is om de wereld om hen heen te begrijpen. Het helpt hen om verbanden te leggen, nieuwe kennis op te doen en hun creativiteit in te zetten om complexe onderwerpen helder te maken.
Leestip
In onderstaand artikel kun je lezen hoe je volgens de methodiek van het vijffasenmodel aan de slag kunt gaan met effectief schrijfonderwijs.
Mondelinge taalvaardigheid
Hoe inspireer jij jouw leerlingen om via luisteren, spreken en gesprekken voeren de wereld beter te begrijpen?
Mondelinge taalvaardigheid draait om luisteren, spreken en gesprekken voeren. Begrijpend luisteren leert leerlingen belangrijke informatie uit gesprekken te filteren en beter te interpreteren, terwijl spreken en gesprekken voeren hen helpt ideeën helder te verwoorden en op anderen te reageren.
Bij LenS laten we zien hoe je mondelinge vaardigheden makkelijk en effectief kunt integreren in je lessen. Denk aan het koppelen van luisteren en spreken aan lezen en schrijven. Door gebruik te maken van rijke teksten en betekenisvolle interacties, creëer je een leeromgeving waarin je leerlingen kunt helpen taal écht te gebruiken: om te leren, te verbinden en de wereld om hen heen beter te begrijpen.